четвер, 3 лютого 2022 р.

На Закарпатті стартувала кампанія з імунізації дітей проти поліомієліту

В  облдержадміністрації відбувся брифінг щодо початку в області кампанії зі щеплення від поліомієліту дітей, які не були вакциновані вчасно.

Як зауважив заступник голови Закарпатської ОДА Ігор Шинкарюк, у регіоні були зафіксовані випадки цього вірусу, тому підвищення поінформованості населення щодо важливості імунізації – пріоритетне завдання, яке перебуває під особистим контролем очільник краю Віктора Микити і керівництва держави.

«Хвороба поширюється, заперечувати чи не помічати цього не можна. Та найголовніше – від поліовірусу страждає наймолодше населення. Наслідком захворювання може бути невиліковний параліч, адже жодних ліків проти цієї інфекції не існує. Батьки повинні розуміти, що йдеться про життя і здоров’я їхніх дітей. Інформаційна кампанія покликана підвищити усвідомлення цього ризику», – наголосив Ігор Шинкарюк.

За його словами, в області є достатня кількість вакцин, але охоплення щепленнями проти поліомієліту залишається одним із найнижчих в Україні. Тепер у кожному Центрі первинної медико-санітарної допомоги створені мобільні групи, медичні працівники яких щепитимуть інактивованою поліомієлітною вакциною молодше населення віком до 6 років, яке не отримало необхідної кількості доз.

Заступниця директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ольга Чемет зауважила, що є десять захворювань, вакцинація проти яких у ранньому віці є обов'язковою. Серед них і поліовірус, що відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень передбачає отримання 6 доз вакцини: у 2 та 4 місяці від народження — інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ), а у 6 та 18 місяців, 6 та 14 років — оральною (ОПВ). 

Докладніше