понеділок, 25 травня 2015 р.

Бібліотурне по-миколаївськи або як бібліотеки єднають Україну
 ( Враження закарпатського бібліотекаря)


      Все колись трапляється вперше... перше слово, перша книга і перша подорож. От і мені пощастило вперше відкрити для себе  південну, гостинну, сонячно-степову миколаївську землю та її бібліотеки завдяки програмі «Бібліоміст» та конкурсу «Професійні навчальні поїздки». Сказати, що я вражена – це нічого не сказати! Але все по-порядку...
    День 1-й. Книжкові інсталяції як результат умілих та невтомних ручок бібліотечних працівників обласної бібліотеки ім. О.Гмирьова та обласна бібліотека для дітей як світ безперервної фантазії та креативності.
   Першою зупинкою мого бібліотурне стала Миколаївська ОУНБ ім. О.Гмирьова, де нас зустріли, посадили, показали, розказали і навчили дивовижній техніці кірігамі. А книжкові інсталяції, які виготовляють працівники цієї книгозбірні вражають  своєю унікальністю і змістовністю.
                                                 
                                                     Читай як завгодно
                                                 
                                          Інсталяція з елементами кірігамі
                              
                      Делегація із Закарпаття опанувала мистецтво кірігамі
           
       Наступна зупинка – Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім. Лягіна. Це  барвисте море бібліотечної фантазії та креативності. Тут нас занурили у бібліоказку, яку ніяк не хотілося залишати. У цій бібліотеці кожна деталь інтер’єру та інформаційно-рекламних вивісок продумана до дрібниць. Неможливо оминути жодну книжкову виставку, кожна інформаційна зона привертає увагу та працює на рекламу читання. А ще нам показали справжню  цікаву театральну виставу, акторами якої були маленькі користувачі бібліотеки.
      
                          Хочеш потрапити у безтурботний  світ дитинства –
                                          завітай у дитячу бібліотеку!

 

    
      Після екскурсій по головних бібліотеках Миколаєва, нашу групу повели на прогулянку в центральний парк міста, де нас очікував сюрприз. Каштанова бібліотека та її відвідувачі зустріли нас галасливою дитячою юрбою, щирими посмішками та майстер-класами, які щодня проводять бібліотекарі під відкритим небом. Цю мобільну бібліотеку видно і чутно здалеку.
                                       
                                     Мобільна каштанова бібліотека в дії
                                        
    День 2-й  Неочікувані відкриття у сільських бібліотеках або як Жовтнева ЦБС приємно нас шокувала
    Коли другого дня ми вирушили по наступних бібліотечних пунктах нашої подорожі, то ще не уявляли, який культурний шок ми отримаємо на закінчення дня.  Нам презентували свою роботу 5 сільських бібліотек, кожна з яких зустрічала нас із хлібом-сіллю, українськими піснями, відкритою душею добрими серцями бібліотечних працівників та їх партнерів.
   Скайп-конференції, е-урядування, співпраця з органами влади та громадськими організаціями, величезна кількість проектів, які реалізували та продовжують реалізовувати наші миколаївські колеги у Мішківській, Мішково-Погорільській, Воскресенській та Первомайській бібліотеках-філіях, вразили нас своїм відточеним механізмом та багатогранністю надання послуг громаді.
                                     
                                  Гостинні зустрічі у Жовтневому районі



      А на завершення дня нам підготували справжній бібліодесерт- Бармашівську  сільську бібліотеку-філію, у якій ми знайшли те, чого, здавалось би не може бути у бібліотеці. Ця бібліотека у своєму селі повністю зруйнувала стереотипи, повязані із книгозбірнями. Тут ми відвідали бібліоресторан, у якому за чашкою чаю та печива нам презентували книгу місцевого поета, а потім спалювали спожиті калорії у спеціально облаштованому спортзалі, де щодня працює тренер із користувачами бібліотеки.
                 
                                       Тренуємо не тільки розум, а й тіло


День 3-й . Козацький дух Березанщани та  бібліотека open-air на березі Чорного моря.
     Враження від другого дня бібліоподорожі ще не осіли у моїй голові, а нас уже вітала щедра степова Березанщина. У с. Кімівці ми пройнялися козацьким духом завдяки бібліотечній  постановці «І оживає дух козацький серед безкрайніх степів».У Березанській ЦРБ свою творчість представив хор незабутніх «дівчаток». У біліотеці с. Коблево я  познайомилась із новим другом – книгоманом, а справжньою родзинкою дня стала пляжна бібліотека ну і звісно купання у травневому Чорному морі.

                                                 Березанські козачата

                                                Хор неймовірних «дівчаток»

                                            Ідея для декору квітника
                                           
                                          Я та мій новий друг книгоман

                                              Пляжна бібліотека у Коблеві

     Остання зупинка мого бібліотурне була - Центральна міська бібліотека ім. М.Л. Кропивницького.  Хтось колекціонує пакетики з цукром, хтось -слоників, а я колекціоную пластикові читацькі квитки бібліотек України та світу, у яких я побувала. Саме читацький квиток цієї бібліотеки став черговим наповненням моєї бібліо-колекції.
                                                        Моя колекція
Підсумовуючи все сказане, хочу додати - українські бібліотеки - крутезні, а їх працівники - найвідданіші патріоти своєї справи. Це, дійсно,  універсальні «солдати», як не крути J !



Головний бібліотекар відділу обслуговування
Закарпатської ОУНБ ім. Ф.Потушняка,

Євгенія Напуда