понеділок, 25 липня 2016 р.

Податкова соціальна пільга. Право на застосування та порядок отримання


«Я батько трьох дітей, але одна дитина проживає із дружиною від першого шлюбу. На яку податкову соціальну пільгу я маю право?
Василь, смт Міжгір’я»
qaavh0kyxlzciiwtlgwa
Головне управління ДФС у Закарпатській області відповідає:
«Платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги.
Слід відзначити, що податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.
У 2016 році розмір заробітної плати, який дає право на податкову соціальну пільгу, становить 1930 грн (прожитковий мінімум на працездатну особу в розмірі 1378 грн х 1,4).
Сума податкової соціальної пільги становить 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), установленому законом на 1 січня звітного податкового року. У 2016 році це 689 гривень. Детальніше