четвер, 22 вересня 2016 р.

Строковиків призиватимуть з 1 жовтня

Вже з 1 жовтня на Закарпатті почнеться строковий призов на службу в армію. Як повідомляють в Закарпатському обласному військовому комісаріаті, повістки отримають молоді люди віком від 20 до 27 років.
За словами тимчасового виконувача обов’язків військового комісара області полковника Петра Марка, «строковики» не будуть направлені у зону бойових дій і проходитимуть службу на мирних територіях.
Ті юнаки, яким виповнилося 18-19 років, також можуть служити, але на добровільній основі. Попри те, що призов почнеться 1 жовтня, уже зараз в області активно проводять приписну компанію у військкоматах: молодим людям надсилають повістки з проханням з’явиться до військкомату для «уточнення даних» а потім їх направляють на медичну комісію.
Проте, за словами військкома, доволі велика кількість призовників із тих чи інших причин не з’явилась до військкомату.
«Це найпоширеніша помилка, бо хлопці думають, що якщо не підписатись за отримання повістки, то покарання можна уникнути. Але Закон України “Про військовий обов’язок і військову службу” каже, що з моменту оголошення призову військовозобов’язаний у десятиденний термін повинен сам прибути до військкомату, – зазначив Петро Марко, – Крім того, дивним таке відношення до військового обов’язку є і з точки зору патріотизму».
Проте, за словами військових, до війська підуть не всі. Право на відтермінування від служби мають визначені категорії громадян: хто має непрацездатну матір або батька, або іншого родича; має дитину віком до трьох років; самостійно виховує дитину (без матері); має двох і більше дітей; має вагітну дружину або дружину-інваліда; є сиротою; має тимчасові проблеми зі здоров’ям; якщо брат служить в цей же час в армії; молодший 21 року і при цьому отримує освіту за денною формою; вчителі, медики, священики і поліцейські (на весь період роботи за фахом), а також підозрювані у кримінальних злочинах.
Звільнити від служби можуть непридатних за станом здоров’я, молодих людей старших 27 років та тих, хто отримав військове звання на військових кафедрах у ВНЗ.
За ухилення від призову на строкову службу юнакам загрожує обмеження волі на строк до трьох років. Якщо ж військовозобов’язаний не з’явився за повісткою до військкомату, не повідомив в комісаріат про зміну місця проживання, йому загрожує штраф у розмірі 85-119 гривень. За повторне порушення – від 170 гривень до 255 гривень.

Солдатам строкової служби надають військову форму, триразове харчування та заробітну плату. Також їм призначена одноразова матеріальна допомога в розмірі двох мінімальних зарплат, а це 2900 гривень.