ФСС із ТВП на своєму веб-сайті роз’яснив порядок оплати лікарняних підприємцям у 2016 році.
У зв’язку зі змінами із 01.01.2016 р. із переліку платників, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску, вилучені фізичні особи — підприємці, у т.ч. ті, які обрали спрощену систему оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність.
Середній дохід для розрахунку допомоги по вагітності та пологах і  допомоги по тимчасовій непрацездатності, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів страхувальника обчислюється  страхувальниками на підставі відомостей, що включаються до звіту з ЄСВ, що подається до ДФС.
Тому розрахунок матеріального забезпечення фізичними особами — платниками ЄСВ до спливу строку подання звітності  щодо сум нарахованого ЄСВ необхідно здійснювати з розміру мінімальної заробітної плати на момент настання страхового випадку.
Фінансування матеріального забезпечення фізичним особам — підприємцям (платникам єдиного внеску) здійснюється на підставі заяви-розрахунку.
Із метою контролю за використанням коштів Фонду, для підтвердження правомірності фінансування рекомендуємо фізичним особам — підприємцям та особам, які провадять незалежну професійну діяльність (адвокати, нотаріуси тощо), до заяви-розрахунку надавати такі документи, як:
1. Копія листка непрацездатності (лицьова та зворотна сторони).
2. Довідка з територіального фіскального органу про сплату єдиного внеску за місяці розрахункового періоду та за місяць настання страхового випадку.
3. Копії квитанцій про сплату єдиного внеску.
4. Копія трудової книжки.
5. Копії документів, що підтверджують страховий стаж (довідки з ДФІ, довідки із ПФ (ОК-5, ОК-7)). Джерело