середу, 27 квітня 2016 р.

Сотні вулиць з новими назвами. Закарпаття наблизилося до повної декомунізації


Закарпаття перше почало третій етап декомунізації, пролунавши на всю Україну з Джоном Ленноном, і першим його закінчило – вулицями, перейменованими на честь 128-ї бригади.
Про особливості виконання закону про декомунізацію на Закарпатті розповів під час брифінгу директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Ярослав Галас.
"У сусідніх областях декомунізацію провели ще в середині 90-х, а тут, у найзахіднішій області, що межує з чотирма країнами ЄС, досі залишалася маса прокомуністичних топонімів. І залишалася б і далі, якби не закон, - переконаний посадовець.
За його словами, перше, з чим зіткнулися при виконанні декомунізації, – це пасивність громад.
--Ще на першому етапі, коли перейменовувати топоніми мали сесії місцевих рад, були листи від голови ОДА з рекомендаціями перейменувати вулиці, площі тощо. Реакції практично не було. Дуже повільно процес пішов лише після заяв керівника краю про майбутнє перейменування на Вулиці червоних ліхтарів, Анки й Петьки, Анонімних алкоголіків і так далі. Така заява була зроблена навмисно, щоб стимулювати місцеві громади до обговорення, - каже Ярослав Галас. - У деяких населених пунктах створили робочі групи, відбулися громадські обговорення. Як, наприклад, в Ужгороді.  Але рішення на рівні місцевих органів влади так і не прийняли. Просто скинули роботу, яка викликала неоднозначну реакцію і гарячі суперечки, на керівника краю.