понеділок, 11 липня 2016 р.

Ужгородський "Водоканал" пояснив, чому піднімає тарифи на воду
 
09:2711.07.2016
Ужгородський "Водоканал" пояснив, чому піднімає тарифи на воду
Керівництво та трудовий колектив КП «Водоканал м. Ужгорода» намагаються робити усе від них залежне для покращення якості послуг водопостачання та водовідведення, обслуговування абонентів, переходу на більш прогресивні методи спілкування та співпраці між споживачем та надавачем послуг. На жаль, загальнодержавні обставини, що не залежать від нас, змушують підприємство ініціювати підвищення тарифів.
Як неодноразово інформувалося у засобах масової інформації та на сайтах, це пов’язано з постійним зростанням вартості складових (витрат) економічно обґрунтованої собівартості даних послуг, які і формують їх структуру. Так, щомісяця зростає вартість електроенергії, яка складає левову частку собівартості послуг з водопостачання та водовідведення – близько 50%. Зростає ціна паливно-енергетичних та інших матеріальних ресурсів, без яких неможливе функціонування підприємства (експлуатація та ремонт мереж, очищення води та стоків, тощо). Підвищення мінімальної заробітної плати тягне за собою збільшення обсягів податків, які підприємство повинно сплачувати до бюджету. Причому, оскільки ці складові зростають постійно, виникає невідповідність діючих тарифів фактичним витратам з виробництва та надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, які переглядаються значно рідше.
З 1 серпня поточного року планується підвищення тарифів. Протягом останніх двох місяців зафіксовано суттєвий спад рівня проплат населенням за спожиті послуги при одночасному збільшенні обсягів споживання води у літній період. Накопичуються борги, які, на жаль, можуть призвести до неспроможності КП «Водоканал м. Ужгорода» оплатити використану електроенергію, і, як наслідок, відключення об’єктів водопостачання та водовідведення від енергопостачання. Детальніше