пʼятницю, 15 липня 2016 р.

У Тячеві буде сміттєпереробний завод фінських інвесторів


Геннадій Москаль зустрівся з представниками фінської  фірми Еколоджікал Систем Солюшнс – панами Пенті Патосалмі та Тімо Койвумакі, котрі будують сміттєпереробний завод у Тячеві. У зустрічі також взяв участь міський голова Тячева Іван Ковач. Фінська структура, яка має річний оборот у 10 мільйонів євро, реалізує свій перший проект в Україні, і якщо він буде вдалий, аналогічні підприємства побудують і в інших регіонах України. Завод за новітніми технологіями займатиметься глибокою переробкою сміття з виділенням теплової енергії. Земля для будівництва виділена на околиці Тячева, на діючому сміттєзвалищі. Зараз ідуть передпроектні роботи – дослідження ґрунтів, виготовлення біологічного паспорта тощо, повідомляє сайт Закарпатської ОДА.


За словами інвесторів, до трагічних подій на Грибовицькому сміттєзвалищі вони намагалися реалізувати свій проект у 94-х містах України в різних регіонах, однак отримали сприяння тільки в Тячеві. Два роки тому представники Еколоджікал Систем Солюшнс пропонували побудувати сміттєпереробний завод поблизу Львова й зустрічалися з міським головою Андрієм Садовим. Однак отримали відмову.
Геннадій Москаль запевнив фінських інвесторів у повній підтримці з боку обласної влади.
– Ми зберемо спеціальну нараду за участі силових і контролюючих органів і дамо вказівку дати проекту цілковите зелене світло, – зазначив керівник області. – Проблема переробки та утилізації сміття одна з найболісніших на Закарпатті, від неї страждають навіть наші сусіди по Європейському Союзу. Тому ніяких перешкод у будівництві заводу в Тячеві бути не може.
За планами інвесторів завод запустять у роботу в 1 кварталі 2018 року, він перероблятиме сміття з усього Тячівського району, який нараховує близько 170 тисяч мешканців.