вівторок, 28 квітня 2020 р.

Як штрафуватимуть водіїв з 1 травня за новим законом






На позачерговому засіданні Верховна Рада ухвалила закон, яким скасувала норму нарахування штрафних балів для водіїв. З 1 травня порушників правил дорожнього руху каратимуть по-новому.

Які зміни очікують на водіїв вже найближчим часом та що саме прописано в ухваленому законі, – аналізували журналістка 24 каналу та керуючий партнер АО "Тарасюк і партнери" Сергій Тарасюк.

Навіщо вводили штрафні бали
Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) щодо нарахування штрафних балів. Щоправда, аби ці новації почали діяти, закон ще має підписати президент. За цим документом відміняється поки ще діюча система з нарахування балів, яка була запроваджена в 2015 році.

За цією системою протягом року кожному водієві нараховується 150 балів. Їх списують, якщо водій порушує правила дорожнього руху. Після закінчення балів, водіїв починають притягати до відповідальності. Списувати порушення за бали дозволяється лише тричі: за кожне порушення ПДР знімають 50 балів. Щоправда, ця норма застосовується лише для правопорушень, за які водіям не загрожує негайне позбавлення волі. І, що важливо – система списання балів почала працювали лише після введення автоматичної фіксації (в тестовому режимі наприкінці лютого).

Зокрема бали списувались лише за такі порушення ПДР: