пʼятницю, 29 травня 2020 р.

Види страхування авто й відповідальності водія




Асортимент ринку автострахування містить всього 4 продукти: ОСЦПВ, ДЦВ, Зелену карту і КАСКО. Всі поліси захищають водіїв від великих витрат, але тільки один дозволяє не платити за ремонт свого автомобіля. Експерти СК «ВУСО» провели короткий лікнеп по видах обов'язкових та добровільних страховок, без яких вартість володіння автомобілем може збільшитися в 3–5 разів.
ОСЦПВ покриває збитки третім особам в Україні
За договором ОСЦПВ страхова компанія бере на себе цивільно-правову відповідальність страхувальника перед третіми особами. Якщо власник поліса спровокує ДТП з ушкодженнями, травмами або смертю, страховик виплатить компенсацію постраждалій стороні. Без страховки всі витрати щодо покриття збитків цілком і повністю лягають на плечі винуватця.
Страхові виплати розраховуються виходячи з розміру заподіяної шкоди. Сума не може перевищувати встановленого законом ліміту —130 000 грн за майно і 260 000 грн за шкоду життю та здоров'ю. Під час розрахунку компенсації за «залізом» багато страховиків множать вартість необхідних запчастин на коефіцієнт зносу.
Договір автоцивілка можна укласти в офісі або на сайті (наприклад https://vuso.ua/) як в паперовому, так і в електронному вигляді. Перший варіант — заповнений бланк суворої звітності, другий — pdf-документ. При онлайн-замовленні надається знижка 10%.
ДЦВ розширює ліміти автоцивілки
На дорогах Києва та інших українських мегаполісів все частіше зустрічаються дорогі іномарки. Ще недавно ризик зіткнення з Porsche або Mercedes S-class становив не більше 2–3%, тоді як сьогодні цей показник зріс до 15%. У разі аварії з таким авто стандартний ліміт ОСЦПВ навряд чи покриє всі збитки.
У таких ситуаціях на допомогу приходить договір добровільного страхування автоцивільної відповідальності (ДСЦПВ або ДЦВ), завдяки якому максимальний розмір страхових виплат збільшується у 2–5 разів. Водій вибирає розмір ліміту самостійно, орієнтуючись на навички водіння й статистику «дорогих» ДТП у своєму регіоні.
Зелена карта покриває збитки третім особам за кордоном
Обов'язковий поліс Зелена карта відрізняється від ОСЦПВ територією дії та лімітами. Автоцивілка покриває збитки третім особам тільки в Україні, а Зелена карта діє в 48 країнах (47 без України) Європи, Азії та Африки.
Українські водії можуть оформити два види міжнародних автостраховок... 
Докладніше