пʼятницю, 20 листопада 2020 р.

В Ужгороді тестуватимуть на гепатит всіх охочих

З 20-го листопада стартує Європейський тиждень тестування на гепатити В, С та ВІЛ.

За словами фахівців у сфері охорони здоров’я, загалом у світі понад 30 мільйонів осіб страждають від патологій пов’язаних з імунодефіцитом, а також близько 320 мільйонів людей зіткнулися із гепатитами категорій В і С. Україна входить до 30-ти держав, які формують 89% епідстановища на планеті.

За словами директора обласної інфекційної лікарні Михайла Поляка, на диспансерному лікуванні в медзакладі наразі 2022 осіб із хронічними гепатитами. За минулий рік в обласній інфекційній лікарні пролікували 295 хворих. Цього ж року лікування призначили понад 200 пацієнтам.

Попередити гепатит можна щепленням. Саме ж лікування ймовірне, але довготривале. Тому медики вкотре закликають кожного подбати про себе та пройти тестування.

«Із січня 2019-го всі сімейні лікарі Ужгорода можуть здійснювати тестування. Вони можуть тестувати пацієнтів групи ризику і тих хто бажає перевіритися. В рамках європейського тижня тестування ми вкорте нагадуємо про цю можливість. Будуть діяти два пункти тестування, в амбулаторії №7 на Капушанській та в амбулаторії №8 на вулиці Грибоєдова», - повідомила директорка КНП «Ужгородський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Тетяна Козак.

Докладніше