середу, 25 листопада 2020 р.

Як студенти складатимуть іспити і захистять дипломи на карантині: Рекомендації від МОН

 


Навчатися стало водночас і легше, і важче

"Коронавірусний" карантин спершу здавався українцям тимчасовим – максимум на місяць-два. Але тепер, коли першому випадку коронавірусу "виповнився" рік, а карантин в Україні перетнув піврічний термін здається, що йому немає кінця.

Світові медики та експерти ВООЗ прогнозують карантин до 2021 року, і українські урядовці та лікарі не поспішають спростовувати це. Стало зрозуміло, що до кінця карантину та сповільнення темпів пандемії COVID ще дуже далеко, тому зараз абсолютно всі галузі суспільного життя мають не лише тимчасово модифікувати свої традиційні "сценарії" роботи, а й навчитися довго співіснувати у світі, де правила задає пандемія.

Школярів та студентів цього року карантин застав зненацька. Не всі навчальні заклади одразу змогли зорієнтуватися, як проводити випускні іспити у школах, а також вступні екзамени до коледжів та вишів. Навіть у МОН були кілька сценаріїв проведення зовнішнього незалежного оцінювання. Більш менш всі навчальні труднощі були подолані, і випускники закінчили школу, стали абітурієнтами, а далі – першокурсниками. Проте карантин не закінчується і породжує безпрецедентний випадок – ще ніколи в історії учні та студенти не складали на карантині іспитів, та ще й не один раз. Скоро грудень, а значить – традиційні заліки та іспити у стінах альма-матер.

Далі розповідаємо, як українські студенти під час карантину складатимуть іспити та захищатимуть дипломні роботи.

 

Як МОН пропонує студентам навчатися на карантині

Міносвіти розробило рекомендації для училищ та закладів вищої освіти, як приймати контрольні завдання, іспити та дипломні роботи. Вони були розроблені ще у травні, тобто фактично на початку карантину, проте не втратили своєї актуальності й зараз, напередодні зимової сесії.

Рекомендації стосуються як навчального процесу, так і його контролю. Йдеться про оцінювання після пройденої теми, семестрового оцінювання та атестаційного, тобто захисту дипломних робіт і складання іспитів наприкінці навчального року.

Для нормалізації навчального процесу на карантині МОН рекомендує студентам та викладачам навчальних закладів комунікувати через системи управління навчанням (LMS), електронну пошту, месенджери (Viber, Telegram тощо), відеоконференції (MS Teams, ZOOM, Google Meet, Skype), форуми, чати.  До того ж у МОН фактично дозволили скоротити обсяг матеріалу дисципліни, що вивчається і виноситься на підсумковий контроль, за рахунок менш важливих (на думку викладача) питань.

Серед методів і способів контролю знань та атестації МОН зазначає таке:

для контролю знань рекомендуються використовувати дистанційні технології;

для контролю знань викладачам рекомендують використовувати різні типи завдань: а) автоматизовані тести для контролю навчальних досягнень студентів; б) різнорівневі індивідуальні та групові завдання: звіт, презентація, проєкт, відеозапис за матеріалом, що вивчається; в) взаємне оцінювання виконання завдань самими студентами; г) завдання, що потребують розгорнутої, творчої відповіді; ґ) завдання, форма яких адаптована до виконання засобами LMS.

 

Як МОН рекомендує дистанційно проводити семестрове оцінювання

На карантині студентам доведеться не лише навчатися, а й перевіряти здобуті знання. Тому необхідні дієві інструменти для якісного оцінювання знань та навичок. Звісно, якщо студенти не ходили на офлайн лекції та семінари, іспити (у грудні та червні) вони складатимуть здебільшого також дистанційно. Семестрове оцінювання охоплює іспити, захист курсових проєктів та звітів про проходження практики, та буде дещо змінено через карантинні обмеження по Україні.

Отож, серед методичних рекомендацій, надісланих Міносвіти університетам і коледжам, щодо оцінювання студентів наприкінці семестру, є такі:

 Докладніше