пʼятницю, 27 листопада 2020 р.

Симптоми COVID-19: як діяти, якщо немає декларації з лікарем

Близько 26 % українців досі не обрали лікаря первинки та не уклали з ним декларацію. 

Сьогодні в Україні стрімко поширюється коронавірусна хвороба. Дуже важливо забезпечити хворих з симптомами гострої респіраторної хвороби або підозрою на неї вчасною діагностикою та доступним лікуванням. Зокрема, й тих українців, які досі не підписали декларацію з сімейним лікарем.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 5 лютого 2002 р. № 65, пацієнт, з симптомами гострої респіраторної хвороби або підозрою на неї, який не підписав декларацію з лікарем, має право на безоплатну медичну допомогу на первинному рівні. Також відбір зразків та лікування пацієнтів під час самостійного звернення пацієнта здійснюється незалежно від наявності декларації. Цей порядок надання первинної допомоги діятиме винятково на період пандемії COVID-19 та карантину. Він передбачає лише перше звернення та обмежений перелік безоплатних послуг для пацієнта, повідомляє Урядовий портал.

Пацієнт має право на вільний вибір лікаря. У разі відмови від укладення декларації в центрі первинної медичної допомоги, до якого пацієнт звернувся з симптомами COVID-19, він все одно має отримати консультацію. Тобто черговий лікар ПМД здійснює огляд пацієнта, призначає лікування та надає рекомендації відповідно до галузевих стандартів. При необхідності дасть направлення на ПЛР-тестування. Для цього лікарю ПМД потрібно знайти пацієнта в електронній системі охорони здоров’я, якщо він до цього був зареєстрований. Якщо пацієнт не зареєстрований в ЕСОЗ, то лікарю необхідно внести про пацієнта інформацію та зареєструвати його. Все це незалежно від рішення пацієнта щодо укладення декларації. Пацієнт отримує інформацію, що для подальшого користування повним безоплатним пакетом послуг на первинці, він має укласти декларацію з лікарем.

Докладніше