неділю, 14 травня 2017 р.

   12 травня 2017 року в Ужгороді офіційно відкрили Закарпатський центр розвитку місцевого самоврядування. Він увійшов у першу десятку із 24 регіональних центрів, офіційно відкритих цього року за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» і Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон).

   Участь у церемонії відкриття регіонального центру на вулиці Володимира Гошовського, 2, в Ужгороді взяли перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, голови Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс та обласної державної адміністрації Генннадій Москаль, директор Програми U-LEAD від GIZ Бастіан Файгель та спеціальний радник уряду України з питань децентралізації Даніель Попеску. «Провести таку непросту реформу як децентралізація лише зусиллями Уряду, навіть за підтримки обласних державних адміністрацій, дуже непросто. Тому ми разом з нашими міжнародними партнерами створили регіональні центри, де концентруються зусилля усіх, хто задіяний у реформі: представників регіональної влади та громад, експертного середовища та громадськості, асоціацій органів місцевого самоврядування та донорських організацій. Впевнений, що і Закарпатський центр стане тим місцем, яке об’єднає усіх прихильників побудови ефективного місцевого самоврядування в регіоні», - сказав В’ячеслав Негода.
Також він подякував програмі U-LEAD за постійну підтримку реформи децентралізації в Україні.
   Бастіан Файгель зазначив, що дуже радий перебувати в географічному центрі Європи та бути учасником церемонії. «Важливо, щоб цей центр надавав дієву методологічну та експертну підтримку, яка буде скоординована з політичною відповідальністю обласних ради та державної адміністрації, - сказав пан Файгель. – Регіональний центр також поширюватиме найкращі практики інших областей України та європейських держав, щоб натхняти територіальну реформу на Закарпатті, яка є передумовою для справжньої децентралізації з покращенням умов життя людей та підвищенням якості адміністративних послуг».
  Директор Закарпатського центру розвитку місцевого самоврядування Іван Дем'янчук наголосив: «Я переконаний, що відкриття центру розвитку місцевого самоврня на Закарпатті сприятиме успішному впровадженню децентралізаційних реформ і цьому є підтвердження: на сьогодні в  Закарпатській області близько 40 територіальних громад знаходяться на різних етапах добровільного об’єднання». Після церемонії відкриття її учасники відвідали виставку кращих практик ОТГ Закарпатської області та ознайомилися з проектом Перспективного плану формування територіальних громад області. Закарпаття – це єдина область, в якій не затверджено такий план. Експертний варіант, який був запропонований ОДА, передбачає створення 53 ОТГ на території області, що відповідає всім принципам Методики формування об’єднаний територіальних громад.
    На території Закарпатської області нині утворено 5 об’єднаних територіальних громад. Перші дві – Тячівська та Вільховецька були створені у 2015 році. На розвиток їхньої інфраструктури державою було виділено субвенцію у розмірі 15 млн грн, що дало можливість реалізувати 18 проектів, які охопили будівництво, реконструкцію освітніх та медичних закладів, освітлення вулиць та залів, створення ЦНАПів тощо. В кінці 2016 року відбулися вибори в Полянській ОТГ. А в Перечинській та Іршавській міських ОТГ вибори голів та депутатів місцевих рад пройшли 30 квітня 2017 року. На розвиток інфраструктури всіх територіальних громад Закарпаття цьогоріч з державного бюджету передбачено близько 15 млн грн субвенції.