понеділок, 15 травня 2017 р.

Літати —дешево: Україна запроваджує нові тарифи на Авіаперельот

  Минулого тижня і Міністерство інфраструктури, і міжнародний аеропорт "Бориспіль" оголосили про ініціативи, які повинні знизити ціни на квитки для пасажирів.
  У п'ятницю найбільша національна авіакомпанія   МАУ оголосила про введення low-cost-тарифів.
Оскільки "Бориспіль" — найбільший український аеропорт, який пропускає максимальну кількість пасажирів, а МАУ — найбільша авіакомпанія, все йде до того, що зниження цін на авіаперевезення відчує переважна більшість пасажирів

    Що пропонує міністерство інфраструктури?
  Міністерство підготувало проект наказу, що знижує розмір збору за обслуговування пасажирів в аеропорту "Бориспіль" з  17 дол до 13 дол. Саме такий збір існував у "Борисполі" до 2008 року.
 "За кожного відправленого пасажира у 2008 році цей тариф становив 13 дол і був змінений у зв'язку з необхідністю модернізації термінальної інфраструктури аеропорту. Термінал давно побудовано, а збір залишився, і цей збір найвищий серед аеропортів України", — заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян. Це тільки проект, який може набрати чинності на початку липня 2017 року після проходження регуляторних процедур.
Кажуть, що ціна знизиться лише на 4 доларів?
  Формально — так. З іншого боку, в Міністерстві інфраструктури розраховують, що зниження розміру збору до 13 дол дозволить залучити в Україну нові авіакомпанії, європейські лоукости. Це вплине на зростання конкуренції серед авіакомпаній, збільшення кількості рейсів і як наслідок — на зростання пасажиропотоку. Скільки взагалі ці збори займають в структурі вартості квитка?
Не так багато. На прикладі структури вартості авіаквитка за маршрутом Київ — Лондон — Київ (через Франкфурт) можна побачити, що здебільшого ціна залежить від тарифів, які встановлює авіаперевізник, і паливного збору. 
Що пропонує керівництво Борисполя?
  Щоб знизити ціну на квиток, аеропорт розробив нову заохочувальну систему знижок для залучення авіаперевізників. Ідея проста: аеропорт готовий давати авіакомпаніям знижки за те, що ті нарощують пасажиропотік і відкривають нові маршрути, але натомість просить відобразити цю знижку у ціні квитка.Так, "Бориспіль" обіцяє авіакомпаніям знижки на пасажирський збір та збір за посадку-зліт до 80% при відкритті нового міжнародного рейсу. Новим напрямком вважається аеропорт, куди авіакомпанії не літали чотири роки і який знаходиться на відстані понад 100 км. Знижка 80% діє тільки перший рік і кожного наступного року зменшується на 20%. Також авіакомпанії отримують знижку на пасажирський збір до 80% за залучення трансферних пасажирів. Крім того, авіакомпанія надає знижку на пасажирський збір до 40% при збільшенні кількості перевезених пасажирів.
І як це позначиться на кінцевій вартості квитка?
  За словами голови аеропорту "Бориспіль" Павла Рябікіна, щоб авіакомпанії могли приєднатися до цієї системи знижок, вони повинні знизити ціни на авіаквитки. Немає зниження цін — немає знижок. "Я не беруся називати якісь точні цифри, на скільки відбудеться зниження, але сподіваюся, що всі ми це відчуємо", — каже він.