пʼятницю, 11 грудня 2015 р.

15 фактів про адміністративно-територіальну реформу

Щороку 7 грудня в Україні відзначається День місцевого самоврядування – професійне свято всіх, хто працює в сільських, селищних, міських, районних та обласних радах. ГУРТ зібрав 15 фактів про те, що вже зроблено для впровадження адміністративно-територіальної реформи, та яким є очікуваний результат.
  1. 1 квітня 2014 року Кабінет Міністрів Україні схвалив Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.
  2. Цього ж дня Верховна Рада прийняла Закон України «Про співробітництво територіальних громад», а також державний бюджет із значним розширенням дохідної бази місцевими бюджетами, які відповідають баченню реформи.
  3. У лютому 2015 року прийнято Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».
  4. 8 квітня 2015 року постановою Кабінету Міністрів України затверджено Методику формування спроможних територіальних громад і прийнято Державну стратегію регіонального розвитку 2020.
  5. Центральний орган виконавчої влади, відповідальний за проведення реформи, − це Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України(Мінрегіон), а куратор реформи децентралізації в особі віце-прем’єр-міністра України – міністр Мінрегіону
  6. Створено Експертну раду з питань децентралізації, місцевого самоврядування та регіональної політики при Мінрегіоні України, до складу якої увійшли українські та польські фахівці, експерти від Ради Європи і Європейського Союзу, представники від всеукраїнських асоціацій та органів місцевого самоврядування.
  7. Указом Президента України від 3 березня 2015 року створеноКонституційну комісію – спеціальний допоміжний орган при Президентові України, який має запропонувати в першочерговому порядку внесення змін до Конституції, від яких залежить процес реформ у місцевому самоврядуванні та децентралізації.

    Детальніше