четвер, 24 грудня 2015 р.

Увага ! Це стосується кожного !

 

 

 

 

 

Виписка з системи персоніфікованого обліку (форма ОК-5) - постійний контроль за даними, що впливають на Ваші пенсійні права

Багато людей вже знайомі з терміном «виписка з системи персоніфікованого обліку» (форма ОК-5)      Але є й такі, хто чує про це вперше. Давайте ще раз розглянемо що це таке, для чого потрібно і як її отримати.

 Що це таке
З липня 2000 року запроваджено персоніфікований облік відомостей про застрахованих осіб (фактично, щодо всіх працюючих та самозайнятих осіб).
Система персоніфікованого облікумістить наступні дані:
  • Перелік страхувальників, які подавали по Вам відомості до системи персоніфікованого обліку;
  • За кожний місяць, починаючи з 2000 року, по кожному зі страхувальників: сума заробітку, з якої сплачені страхові внески, кількість днів для стажу, відмітка про сплату пенсійного/єдиного внеску;
  • Загальні показники за кожний рік, помісячно: загальна сума заробітку, з якого сплачені страхові внески (усього та в межах максимальної величини), страховий стаж;
  • Відомості про спеціальний (пільговий) стаж, та відомості про стаж, який зараховується без сплати страхових внесків (БСВ), по страхувальниках і по роках.

Для чого це потрібно

Виписка з системи персоніфікованого обліку, так звана форма ОК-5, містить ваші дані, які будуть використовуватись для розрахунку пенсії!
Крім того, якщо зараз для розрахунку пенсії беруть всі дані з системи персоніфікованого обліку і крім цього майбутній пенсіонер за бажанням може принести довідку з заробітною платою за 60 місяців підряд до 2000 року, то з 1 січня 2016 – лише дані зсистеми персоніфікованого обліку.

Як отримати доступ до своїх даних з системи персоніфікованого обліку

Пенсійний фонд України надає можливість відслідковувати свої дані в системі персоніфікованого обліку або отримати форму ОК-5 в електронному вигляді в форматі xml. Все це можна зробити на порталі ПФУ (http://portal.pfu.gov.ua)
Для цього потрібно підійти до районного Управління пенсійного фонду з паспортом та ідентифікаційним кодом і отримати код реєстрації на порталі. Далі зареєструватись на порталі ПФУ (http://portal.pfu.gov.ua) і в своєму особистому кабінеті зайти в розділ виписка з системи персоніфікованого обліку.
Для власників електронного цифрового підпису (ЕЦП) взагалі нікуди йти не потрібно, заявку на реєстрацію можна подати прямо на порталі http://portal.pfu.gov.ua. Джерело