четвер, 4 лютого 2016 р.

Парламент частково вирішив проблему з фінансуванням закладів професійно-технічної освіти

Парламент сьогодні лише частково вирішив проблему з фінансуванням закладів професійно-технічної освіти, і тому згодом доведеться знову повертатися до цього питання. Про це в коментарі журналістам заявила народний депутат Оксана Юринець.

За словами Юринець, потреба у фінансуванні професійно-технічних закладів освіти становить на цей рік 5,8 млрд грн, і парламент сьогодні, ухваливши зміни до бюджету та Бюджетного кодексу, виділив з резервного фонду 2 млрд грн.

Питання фінансування профтехосвіти обговорювалося на останньому засіданні Асоціації міст України. Асоціація, на чолі з Віталієм Кличком, звернулася до Верховної Ради з тим, аби вирішити дану проблему.

«Частково вирішили проблему. Бо невеличкі міста не впоралися б з фінансуванням училищ, оскільки є такі випадки, що фінансування ПТНЗ сягає половини місцевого бюджету», — сказала вона.

Оксана Юринець наголосила, що фінансування з місцевих бюджетів училищ могло поставити під загрозу підготовку кваліфікованих кадрів та призвести до скорочення кількості профтехучилищ.

Народний депутат зауважила, що це є вкрай загрозливою тенденцією, оскільки, наприклад, в Німеччині профтехосвіта фінансується з центрального бюджету. «Держава контролює підготовку тих фахівців, які їй потрібні. А Україна сьогодні стикнулася з тим, що їй бракує фахівців з певних професій. Юристів і економістів в країні вистачає, а закрутити гайку чи полагодити електрику немає кому», — наголосила вона. Детальніше