пʼятницю, 5 серпня 2016 р.

В Ужгороді запроваджують добровільне медичне страхування при пологах

Поки в Україні ще не запроваджене обов’язкове медичного страхування, люди самостійно вирішують, чи застрахувати своє здоровя. А з 1 серпня в Ужгороді запроваджують добровільне страхування, за прикладом Тячева та Вінниці. Ця програма і гарантія для породіллі, і додаткові кошти для розвитку лікарні.
 «Програма, яку ми пропонуємо, працює у Вінниці з 2006 року до сьогодні. Там страхуються 100% породіль. Це програма медикаментозного забезпечення при пологах – як фізіологічних, так і з ускладненнями (кесарів розтин). Крім того, страхуємо на випадок смерті як маму, так і немовля. Не дай Бог, станеться летальний випадок – не важливо, з якої причини – сім’ї виплачується компенсація», - пояснює керівник Закарпатського територіального управління страхової компанії "Гарантія", яка запропонувала лікарні цю програму, Юрій Бухлак і додає: «Ні для кого не секрет, що зараз жінка приходить у пологове відділення, їй пишуть список необхідних медикаментів, з яким рідні бігають по аптеках. За нашою програмою, жінка страхується на 1200 гривень. Їй виписують страховий поліс. 900 гривень з цієї суми ми перераховуємо лікарні. Це середня вартість набору необхідних для фізіологічних пологів медикаментів. Медзаклад закуповує все необхідне для того, щоб породілля лише зайшла і вийшла, не купуючи більше нічого.  Ці кошти жінка витрачає у будь-якому випадку, але платить аптекам. Зі страховим полісом чоловіку не прийдеться бігати вночі по аптеках у пошуках необхідних медикаментів, все необхідне вже буде в лікарні. 300 гривень з цієї суми залишається  лікарні на розвиток. Їх можна використати на ремонти, закупівлю нового обладнання.  300 гривень залишається страховій компанії».
Застрахуватись лише на випадок смерті коштуватиме 100 грн, а при ускладнених пологах вартість страхування становить 2500 гривень при середній вартості набору медикаментів – 2600 грн.
 «Запроваджуючи страховку при пологах, ми наближаємось до Європи не на словах, а на ділі. Спочатку це нелегко, бо ми – перший район в області, який пройде цей шлях, але кращого механізму, ніж страхування, у світі немає. Я думаю, за цим майбутнє для всіх районів, бо це додаткове наповнення бюджету", - коментує головний лікар Тячівської РЛ №1 Федір Яринич.