вівторок, 2 серпня 2016 р.

Як самостійно боротися з йододефіцитом

В області створили філію Української міжнародної академії профілактичної медицини та пропонують безкоштовний спосіб боротьби з йододефіцитом.

У зв’язку з кризовим станом вітчизняної медицини, програму загальної диспансеризації населення та профілактики йододефіцитних захворювань взялися реалізувати через громадянське суспільство.
Про це в інтерв’ю Голосу Карпат повідомив Ярема Томашевський, доктор медичних наук, дійсний член Наукового товариста ім. Шевченка, заслужений професор Львівського Національного медичного університету ім. Данила Галицького.
Титулований вітчизняний науковець провів двотижневий відпочинок у санаторному закладі Виноградова на запрошення місцевого підприємця Михайла Довжанина. І скористався нагодою, щоб створити тут Закарпатську філію Української міжнародної академії профілактичної медицини.
– Відомо, що на Закарпатті і вцілому у Прикарпатському регіоні, бракує йоду у харчових продуктах і воді, – розповідає Ярема Томашевський.– Тому тут гострою залишається профілактика йододефіцитних захворювань таких як зоб, зниження функції щитовидної залози, порушення психічних функцій у дітей і дорослих, природжені аномалії, кретинізм, затримка фізичного і статевого розвитку, викидні, неплідність. Цю проблему намагалися вирішити ще за радянських часів, проте невдало. А за теперішнього стану нашої медицини це стало майже неможливо.
Але не все так безнадійно. Конкретним виходом із тупикової ситуації з дефіцитом йоду може стати розроблена Українською міжнародною академією профілактичної медицини нова Програма загальної диспансеризації населення та профілактики йододефіцитних захворювань.
– Унікальність цієї Програми в тому, що вона не потребує державних вкладень і розрахована виключно на громадянське суспільство,– каже професор.– Її важливим компонентом є застосування для всього населення препаратів «Йодоментол-25» та «Йодогліцерин-25» (дітям). Для їх приготування у домашніх умовах слід змішати відповідно 25 мл настоянки м’яти перцевої або гліцерину із 0,5 мл (25 крапель) спиртового розчину йоду.
На думку вченого, саме усвідомлення важливості цієї справи та конкретна участь у програмі кожної сім’ї дозволить подолати дефіцит йоду та недуги, які провокуються цією проблемою.