понеділок, 27 березня 2017 р.

Кількість субсидій зменшиться у 2017 році

На початку 2017 року кількість звернень за оформленням субсидій зменшилася на 5,7% в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року. При цьому розмір виплат в лютому 2017 року збільшився на 15,9% проти лютого 2016.

У 2017 році влада має намір внести кілька змін в систему субсидування та скоротити кількість одержувачів компенсації.
З 1 травня 2017 року наберуть чинності нові соціальні норми на електро-, теплоенергію та газ. Обсяги споживання, затверджені постановою Кабміну №51 від 07.02.2017 року, знижені. Згідно з документом, субсідіантам нараховуватимуть субсидії виходячи з таких норм на 1 кв. м опалювальної площі:
електроенергія для опалення житла - 51 кВт · год;
теплова енергія - 0,0431 Гкал; природний газ для опалення - 5 куб. м. Нові обсяги будуть актуальні в опалювальному сезоні 2017-2018 років. Наступної осені для опалення приватного будинку площею 75 кв. м субсідіанти зможуть використовувати не 412,5 кубів газу, а 375 куб. м в місяць. За весь газ, який буде використаний понад норму, необхідно буде заплатити за затвердженим тарифом.
Монетизація субсидій
Ще одним нововведенням 2017 року має стати монетизація субсидій. Впроваджувати новий принцип надання компенсацій повинні після закінчення опалювального сезону. Але чиновники не розробили єдиного принципу монетизації. За словами міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка реформувати процес виплат допомоги будуть в два етапи:
перший - на рівні підприємств - постачальників послуг;
другий - на рівні населення. Чиновник упевнений, що новий принцип нарахування допоможе українцям більше коштів використовувати на підвищення енергоефективності житла, отже, зменшить кількість субсідіантов. Перш ніж вводити новий принцип, будуть перевірені одержувачі субсидій, щоб, за словами чиновника «визначити тих, кому дійсно потрібна допомога держави в оплаті ЖКП.
Субсідіантам перерахують розмір виплати
Чиновники обіцяють, що розмір субсидій буде змінений після підвищення тарифів на енергоресу. Так, в квітні 2017 року додатково нарахують компенсації на оплату електроенергії. Тариф на електрику зріс з 1 березня 2017 року, і оплачувати світло за новими цінами споживачі будуть в квітні.
А ось вартість централізованого теплопостачання перерахують після завершення опалювального сезону. Тим споживачам, яким рахунок за тепло сформований на підставі норми з урахуванням фактичної температури повітря, різницю в тарифах компенсують. «Наприклад, субсидія була призначена виходячи з тарифу на тепло в жовтні 29,065 гривень за квадратний метр опалювальної площі. У грудні і січні тарифи відповідно становили 31,43 і 37,27 грн / кв. м. Різницю в кінці опалювального сезону держава компенсує у вигляді перерахунку розміру субсидії», - йдеться в повідомленні на сайті teplo.gov.ua.
Впроваджуючи нові правила, чиновники мають намір скоротити витрати на виплату компенсацій. Адже за даними Світового банку, в 2017 в Україні на нарахування компенсацій буде потрібно 75 млрд грн, а з держбюджету виділено 50 млрд грн. Отже, дефіцит коштів в розмірі 25 млрд грн необхідно скорочувати.