четвер, 22 червня 2017 р.

Кабмін вніс до Ради пакет законопроектів щодо пенсійної реформи

  Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради пакет законопроектів щодо пенсійної реформи. Відповідні законопроекти «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підвищення пенсій» №6617, «Про внесення змін до Податкового кодексу України з питань пенсійного забезпечення» №6616, «Про внесення змін до статті 588 Митного кодексу  України з питань пенсійного забезпечення» №6615, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» №6614 Кабінет міністрів України зареєстрував на парламентському порталі, проте тексти законопроектів і супровідні документи поки відсутні. 
   Як повідомляв УНІАН, урядовий проект пенсійної реформи не передбачає підвищення пенсійного віку, однак вводить вимоги до страхового стажу. Для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 25 років страхового стажу. При стажі від 15 до 25 років на пенсію можна буде вийти в 63 роки, при стажі менше 15 років - у 65 років. Водночас, люди, у яких немає страхового стажу, зможуть претендувати на соціальну допомогу при досягненні 63 років. Обсяг допомоги буде визначатися виходячи з рівня доходів сім'ї пенсіонера. Усі нормативи мінімального страхового стажу збільшуватимуться на 1 рік кожні 12 місяців до 2028 року. 
  Таким чином, з 2028 року для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 35 років страхового стажу. При цьому урядовий варіант реформи передбачає можливість покупки до 5 років страхового стажу. Також реформа скасовує призначення пенсій держслужбовцям за вислугу років і вводить єдину формулу розрахунку розміру пенсій.