Місце роботи (посада) і середній заробітокзберігаються за працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на строк до закінчення особливого періоду чи до дня фактичної демобілізації (ч. 3 ст. 119 КЗпП).
Мінсоцполітики в листі від 05.10.2015 р. № 1277/13/84-15 зазначаєднем фактичноїдемобілізації вважається день виключення зі списків особового складу військової частини у зв'язку зі звільненням із військової служби (оформлюється наказом військової частини, про що робиться відповідний запис у військовому квитку). Водночас не заперечує, що працівник повинен прибути на роботу після звільнення його з військової служби, узяття на військовий облік і в разі необхідності з урахуванням проїзду до місця проживання (перебування).
А згідно із позицією Мінсоцполітики в листі від 24.11.2015 р. № 1525/13/84-15, для збереження місця роботи й посади працівник повинен приступити до виконання обов'язків за трудовим договором наступного дня після дня взяття на військовий обліку районному (міському) військкоматі після його звільнення з військової служби.