пʼятницю, 2 вересня 2016 р.

Закарпатським військовим АТО буде легше знайти роботу

В Україні набули чинності зміни до закону «Про зайнятість населення». Вони надають додаткові гарантії для учасників бойових дій, які були в зоні АТО. Відтепер їх зараховують до категорії осіб, котрих українські працедавці мають брати на роботу на пільгових умовах. Однак, це стосується тільки тих, що зареєстровані в державній службі зайнятості. В Ужгороді бажання знайти роботу виявили понад шість десятків АТОшників, повідомляє Uzhinform.
«До нас звернулися 65 осіб, цього року — 36. П’ятнадцять людей працевлаштовані в різноманітних сферах: на «Ядзакі», «Турбогазі», один закінчив підготовку і відкрив власну справу. Ми підходимо до кожної людини індивідуально, тому що люди виконали свій обов’язок перед державою, і наш обов’язок —допомогти тепер їм», - каже Сергій ОЛЕКСІЮК, директор Ужгородського міського центру зайнятості.
Наразі в міському центрі зайнятості перебувають на обліку 28 учасників бойових дій на Сході України. Завдання фахівців — надати їм усю необхідну інформацію.
«Сьогодні вже 2 на консультацію приходили. Є багато хлопців, у яких згоріли документи, тому доводиться вирішувати і ці питання: підсказати, в які організації звертатися, де відновити документи», - коментує Сергій ОЛЕКСІЮК, директор Ужгородського міського центру зайнятості
Підбір вакансій бійцям проводять залежно від освіти, досвіду роботи та зарплатні. Експерти кажуть, 3000 гривень у місяць — замало для людей, котрі повернулися зі Сходу, де мали вдвічі-втричі більше. Тепер учасники АТО зможуть отримати перспективнішу роботу на ринку праці.
 «До 1 лютого 2017 року роботодавці мають запланувати квотні місця від загальної кількості працюючих. Тобто від 8 до 20 один має бути обов’язково квотний, від 20 і більше — 5% місць. Треба розрахувати кількість і подати до центру зайнятості, за якими професіями є можливість працевлаштувати безробітного»,- каже Лариса ЛІФЕР, заступник начальника відділу працевлаштування Ужгородського міського центру зайнятості.
Роботодавцю, котрий працевлаштує за направленням Держслужби зайнятості учасників АТО не менше, ніж на два роки, щомісяця будуть компенсувати витрати в розмірі єдиного внеску на соцстрахування.